di. 17 okt. 2023

Unieke inkijk in Radar Love

Tijdens de voorstellingen van ‘Iconic Albums – Moontan’ op vrijdag 20 oktober in Theater ’t Voorhuys staat het legendarische album ‘Moontan’ uit 1973 van Golden Earring centraal. Bassist Rinus Gerritsen wordt op het podium geïnterviewd door Martin. Ook geeft Rinus de bezoeker een unieke inkijk in de ontstaansgeschiedenis aan de hand van de mastertapes.

‘Moontan’ werd uitgebracht in 1973 en is het enige album van de Earring dat in de Verenigde Staten de gouden status heeft bereikt. Op dit legendarische album staat natuurlijk ‘Radar Love’, de grootste hit ooit van de Haagse band. De ultieme auto-song weet tot nummer 13 in de Amerikaanse hitparade te klimmen. En ook albumtrack ‘Candy’s Going Bad’ komt uiteindelijk binnen in diezelfde hitlijst. Rinus: “Ik kijk met veel plezier terug op de opnames in de Soundpush studio in Blaricum. Al hadden we toen niet echt door dat ‘Radar Love’ zoveel impact zou hebben.”

Andere nummers als ‘Just Like Vince Taylor’ en ‘Vanilla Queen’ groeien uit tot Earring-klassiekers, waarbij ‘Vanilla Queen’ – net als Radar Love – zelfs tot in het laatste optreden in Ahoy in 2019 een belangrijke rol speelt in de live set. “Op ‘Vanilla Queen’ zijn twee samples van Marilyn Monroe te horen, naast andere erg interessante geluidseffecten”, legt Rinus uit, die aangeeft dat de Earring tijdens ‘Moontan’ zichzelf veel vrijheid permitteerde. Dat leidde op ‘Moontan’ tot zes nummers in totaal met een gemiddelde duur van bijna zeven minuten.

Naast de bassist doen zanger en tekstschrijver Barry Hay en drummer Cesar Zuiderwijk hun verhaal vanaf groot scherm via vooraf opgenomen video-interviews. Rinus neemt de mastertapes van ‘Radar Love’ en ‘Vanilla Queen’ mee om bezoekers deelgenoot te maken van het ontstaansproces van deze Earring-klassiekers. Een bijzondere avond met het unieke verhaal van vier Haagse vrienden, die muzikale wereldgeschiedenis schreven.

Koop je kaartje

Iconic Albums

Tijdens de theaterserie ‘Iconic Albums’ staan beroemde albums van Nederlandse artiesten centraal door middel van interviews met de artiesten en anderen die het ontstaan van deze albums uit eerste hand hebben meegemaakt. ‘Iconic Albums’ is een idee van Martin Kuiper, ook verantwoordelijk voor de live documentaire- avond ‘Behind the Music’, ‘Muzikale Voetsporen’ en video-interview platform ‘FaceCulture’. Tijdens eerdere edities van ‘Behind the Music’ waren Ernst Jansz, Typhoon, Torre van De Staat, Rinus Gerritsen van Golden Earring, Spike van Di-rect en Tim Akkerman te gast.  De vuurdoop van de allereerste editie van ‘Iconic Albums’, waarin ‘Mental Floss For the Globe’ van ‘Urban Dance Squad’ centraal stond, was op 15 september 2021 in een uitverkochte De Helling in Utrecht.

Op donderdag 14 maart is drummer Cesar Zuiderwijk met zijn eigen voorstelling ‘De naakte waarheid’ in Theater ’t Voorhuys te zien.