vr. 22 dec. 2023

Theater ’t Voorhuys 70 jaar

Theater ’t Voorhuys bestaat deze maand 70 jaar. Op 23 december 1953 werd het theater officieel geopend.

In 1952 werd na de drooglegging van de Noordoostpolder door de Directie Wieringermeer begonnen met de bouw van Theater ‘t Voorhuys, bestaande uit een beursgebouw, schouwburg en café. De bouw kwam voort uit de behoefte van de bewoners die zich in de polder vestigden. Zij zochten een plek waar zij bij elkaar konden komen. Een gemeenschapscentrum. Architect Alexander Bodon ontwierp het gebouw dat in december 1953 werd geopend.

Iedere donderdag kwamen boeren uit de Noordoostpolder naar de beurszaal om hun producten te verkopen. Ook was dit moment er om nieuws uit te wisselen. Echtgenotes gingen veelal mee en bezochten de markt op de Deel.

De theaterzaal had toen nog losse stoelen en een vlakke vloer. Aanvankelijk werden er vooral vergaderingen gehouden maar de avonden kregen steeds meer een cultureel karakter door optredens van de Drentse toneelvereniging, de Groninger avonden en artiestenavonden. In het begin was het erg moeilijk om artiesten te krijgen die naar het nieuwe land wilden afreizen. Mensen uit de Noordoostpolder, veelal zonder auto, naar voorstellingen krijgen ging toentertijd ook niet vanzelf.

Sinds 2015 is het theater in beheer bij Cultuurbedrijf Noordoostpolder, naast dit theater ook verantwoordelijk voor Museum Schokland, Kunstuitleen Emmeloord en het Muzisch Centrum.

Er is veel veranderd in het theaterland, maar Theater ’t Voorhuys is al 70 jaar het podium van de Noordoostpolder.