zo. 25 feb. 2024 - 11:00

Utrecht String Quartet

Klassiek op Schokland Klassiek op Schokland

De leden van het Utrecht String Quartet doen wat ze de afgelopen jaren steeds met enorm veel passie hebben gedaan: volledig toegewijd de mooiste kamermuziek spelen. Ze treden niet alleen wereldwijd en op de belangrijkste podia in Nederland op, maar ook met plezier op kleinere podia in eigen land.

Het kwartet beleeft veel plezier aan het spelen van bekende muziek en zijn zich er terdege bewust van dat grote componisten tijdloze meesterwerken schreven. Het Utrecht String Quartet heeft echter ook een uitstekende reputatie verworven met de zoektocht naar zoekgeraakt en vergeten repertoire en met hun samenwerking met hedendaagse componisten.

“In kleinere zalen is het contact met het publiek heel direct. Wij voelen hoe de muziek in het publiek resoneert en genieten van gesprekken na afloop van het concert.”

Het is de missie van het Utrecht String Quartet om onterecht verwaarloosde componisten van de vergetelheid te redden en het kwartet ontwikkelen uiteenlopende projecten om deze missie waar te maken. Voor het toonaangevende label MDG produceerde het kwartet een groot aantal cd’s met muziek van Mossolov, Bosmans en Sweelinck, minder bekende werken van Britten en de complete werken voor strijkkwartet van Glazoenov, Verhulst, Gretsjaninov, Lourié en Tsjaikovski.

Hun spel is tegelijkertijd intellectueel, analytisch en bijzonder expressief. Helsingin Sanomat, Finland