zo. 20 mrt. 2022 - 11:00

The Hague String Trio

Klassiek op Schokland

Celebrating Women!
Wat een ontdekking aan muziek en vrouwelijke componisten in dit programma! Dame Ethel Smyth was zeer vooruitstrevend voor haar tijd, verkeerde in de hoogste culturele kringen in Duitsland en was maatschappelijk zeer betrokken, o.a. in de strijd voor het vrouwenkiesrecht. Met haar trio waan je je weer in de tijd van Brahms. Daarnaast klinken vijf prachtige miniatuurtjes van de Nederlandse componiste Wegener, en een vroeg-romantisch trio van de 20e eeuwse Australische Hyde.

Miriam Hyde (1913-2005)     
Strijktrio   (1932)  18”
Allegro non troppo
Moderato grazioso
Andante cantabile
Vivace

Emmy Frensel Wegener (1901-1973) 
Suite  (1925)   10”
Inleiding
Fugato
Scherzo
Andante
Finale

Dame Ethel Smyth (1858-1944)
Strijktrio in D, op. 6  (1887) 28”
Allegro
Allegretto grazioso
Adagio
Allegro molto

The Hague String Trio  
The Hague String Trio werd in 2006 opgericht door Justyna Briefjes, Julia Dinerstein en Miriam Kirby. Zij ontmoetten elkaar in Den Haag na jaren van studie en werk in vele landen, waaronder Rusland, Mexico, Noorwegen, Engeland, Duitsland en Nederland, en kwamen bij elkaar om hun liefde voor kamermuziek te delen. Sindsdien hebben zij zich tot een hecht ensemble gevormd.

Het trio verkent graag het uitgebreide strijktriorepertoire, van de geliefde meesterwerken tot minder bekende composities die volgens hen de moeite waard zijn om gehoord te worden. Zij werken nauw samen met componisten zoals Robin Holloway, Kerry Woodward, Arne Werkman en Reza Nakisa, evenals andere musici, onder wie hoboïste Pauline Oostenrijk en pianist Daniël Kramer, met wie zij al vele concerten hebben gegeven.

In februari 2019 is de cd After the Darkness uitgebracht, die bestaat uit werken van Joodse componisten wier levens verwoest zijn in de Tweede Wereldoorlog door vervolging, moord of verbanning. Daarover is veel media-aandacht geweest in o.a. Vrije Geluiden, Passaggio en de Spiegelzaal op radio 4, en in het tv-programma VPRO Vrije Geluiden. De cd is beloond met prachtige recensies uit binnen- en buitenland; van Gramophone, een beoordeling met een 10 in de Luister, een 5-sterren recensie in De Gelderlander en een 4-sterren recensie in BBC Music Magazine. Ook werd After the Darkness genomineerd voor de 2020 International Classical Music Awards in de categorie Chamber Music.

Op 30 oktober 2021 kwam hun nieuwe album ‘Celebrating Women!’ uit.

Justyna en Miriam zijn beiden lid van het Residentie Orkest in Den Haag en Julia is een vooraanstaand altviooldocente aan verschillende conservatoria in Nederland.