zo. 21 apr. 2024 - 11:00

Hollands Collectief met Stefan Gerritsen

Klassiek op Schokland Klassiek op Schokland

In het programma Fijnbesnaarde Stemmen ontrafelen vocaal ensemble Hollands Collectief en gitarist Stefan Gerritsen middels hemelse gitaarmuziek, verstilde koorklanken en zingend glas het mysterie van het universum. De veelzijdige gitaar – soms klinkend als een stem – contrasteert en smelt samen met de vier stemmen van Hollands Collectief. Zang en snaarmuziek gaan een muzikale dialoog met elkaar aan in dit vernieuwende programma vol eigen muziek. Hierbij lijkt de tijd op magische wijze even te verstillen terwijl de geluidsgolven losjes met elkaar vervloeien en gaandeweg steeds meer in dezelfde frequentie gaan trillen: een glasheldere symbiose tussen gitaar en vier stemmen. 

Hollands Collectief

Hollands Collectief is een vocaal ensemble, bestaande uit koorzangers pur sang met brede ervaring in diverse professionele koren. Zo treden de vaste kernzangers van Hollands Collectief, sopraan en artistiek leider Elisabeth Blom, alt Hebe de Champeaux, tenor Dolf Drabbels en bas Kees Jan de Koning regelmatig op met ondermeer het Nederlands Kamerkoor, het Groot Omroep Koor, Cappella Amsterdam en Amsterdam Baroque Choir. Hollands Collectief streeft naar een pure, transparante klank. Oude en nieuwe muziek worden naast elkaar geprogrammeerd en Nederlandse componisten krijgen daarbij regelmatig een ereplaats. De bezetting van Hollands Collectief kan zowel vocaal als instrumentaal worden uitgebreid, al naar gelang de programmering. Het ensemble heeft sinds haar oprichting in 2020 inmiddels vele succesvolle optredens gegeven, o.a. bij het Orgelpark Amsterdam, de Internationale Koorbiënnale in Haarlem, Stevenskerk Nijmegen, Oude Jeroenskerk Noordwijk, Bergkerk Deventer en de Floriade in Almere.

Aanleiding programma Fijnbesnaarde Stemmen

Alles in het universum bestaat uit trilling. De wet van

aantrekkingskracht berust op het universele gegeven dat gelijksoortige trillingen elkaar aantrekken. Met Fijnbesnaarde Stemmen hoopt Hollands Collectief een universele oproep tot saamhorigheid uit te dragen door een aantrekkelijk muzikaal programma neer te zetten waarbij verschillende klanksoorten samenklinken die – geheel zoals de universele wet het voorschrijft – in elkaars frequentie gaan vibreren.

Nieuwe muziek van eigen bodem

In lijn met het streven van Hollands Collectief om regelmatig nieuwe muziek van Nederlandse componisten voor het voetlicht te brengen, komt ook in dit programma weer veel talent van eigen bodem aan bod. Zo worden naast de uitvoering van bestaand werk van Hans Leenders geheel nieuwe opdrachtcomposities van Rijndert van Woudenberg, Aart Strootman, Daan Manneke en Margreeth de Jong ten gehore gebracht.