1660: na Cromwell komt koning Charles II aan het bewind. Hij restaureert ook de muzikale hofhouding: John Jenkins en Matthew Locke mogen de traditie van de consortmuziek naar een hoogtepunt voeren, Thomas Baltzar en Nicola Matteis weven kosmopolitische invloeden in het Londense klanklandschap. Het snarenduo Van der Voort-Jacobs verkent de Engelse barok op de grens tussen kunst- en volksmuziek, continentale mode en lokale specialiteiten.
Over de uitvoerenden
‘Waarschijnlijk speel ik zo graag barokmuziek omdat ik er mee opgegroeid ben,’ aldus Lidewij van der Voort. De muziek van de Gouden Eeuw beschouwt ze als de soundtrack van haar jeugd. Aan het Conservatorium van Amsterdam legde ze zich eerst toe op moderne viool, maar een groeiende passie voor barokviool voerde al gauw naar de klas van Sigiswald Kuijken in Brussel. De rest is geschiedenis. Van der Voort musiceert bij ensembles als Musica Antiqua Köln, Les Musiciens du Louvre, De Nederlandse Bachvereniging en The King’s Consort, is concertmeester bij onder meer BachPlus, La Sfera Harmoniosa, Il Gardellino, Hofkapelle Graz, Anima Eterna Brugge en Vox Luminis, en is medeoprichter van New Dutch Academy, Holland Baroque en B’Rock. Als duo met Fred Jacobs richt ze zich op een brede waaier aan repertoire voor viool en theorbe.
De luitist Fred Jacobs speelt bij The Gabrieli Consort & Players, de Nederlandse Bachvereniging en het Monteverdi-ensemble van de Bayerische Staatsoper in München. Daarnaast geeft hij recitals met gambiste Mieneke van der Velden en barokvioliste Lidewij van der Voort. Zijn cd-opname met solomuziek voor theorbe van Robert de Visée ontving internationale lof. Jacobs doceert luit en theorbe aan het Conservatorium van Amsterdam en onderzoekt verschillende aspecten van de luit en theorbe in de zeventiende eeuw.