vr. 23 feb. 2024 - 21:00

Beurz-café: Yellofox

POPMuziek

Yellofox is indie-americana in een lekkere seventies vibe. Prachtigste luisterliedjes worden met het grootste gemak afgewisseld door opzwepende ritmische songs, waar de echo van zowel bluegrass, folk als indiepop in doorklinkt.

De muziek van Yellofox is beïnvloed door songwriters uit de jaren zestig en zeventig maar ook meer hedendaagse artiesten zoals Bonnie Prince Billy, Eels, The Barr Brothers en Fleet Foxes vormen een bron van inspiratie. Wat opvalt zijn  de niet alledaagse instrumenten zoals de cello (waarin je in de verte Nick Drake hoort) de viool en de contrabas die in combinatie met de gitaren en de groovende drums het Yellofox geluid creëren. De meerstemmige melodieën roepen een sfeer op van het Amerika uit de jaren zeventig. De songs zijn soms melancholisch om je vervolgens weer omver te blazen met een opzwepende groove waarbij het onmogelijk is om stil te zitten.

‘Tomorrow will be gone, but this is today’ is de bijzondere titel van hun debuutplaat uit 2020. En als we vertellen dat hun gloednieuwe album (13-10-2023) de titel ‘For the Dreamers’ draagt, dan weet je uit welk hout ze gesneden zijn. Yellofox is een ode aan melancholische dromers, naïeve idealisten en energieke levensgenieters.”

Voorprogramma
In het voorprogramma van Yellofox staat Nederrockband songwriter Fokko Mellema. Fokko serveert zijn relationele onvermogens graag met een portie gecultiveerde lulligheid op een bedje van oorwurmen, afgetoefd met een klodder gitaargeweld. Even prakken. Voila! Fokko.

Sinds zijn eerste zelfgeschreven liedje in groep 7 over een dode hond gebruikt Fokko Mellema muziek om zijn problemen van zich af te schrijven. Fokko’s muzikale loopbaan begint op zijn zeventiende als songwriter/gitarist van punkrockband Jeremy’s. Na een TMF award en optredens op o.a. Lowlands en Zwarte Cross gooit Fokko het over een andere boeg met collegerockband Want Want, waar hij zelf in zingt en alle teksten in het Nederlands zijn. De band scoort een culthit met Kip Paard Koe. Na Want Want tourt Fokko onder zijn eigen naam van huiskamer naar huiskamer en brengt hij drie akoestische ep’s uit. Maar de gitaarmuur laat niet lang op zich wachten; in 2019 verschijnt Stadaarnietzodoeiets, de plaat waarop Fokko zijn powerpopsound opnieuw uitvindt, met behulp van een nieuwe band en producer Guido Aalbers. In 2020 verschijnt nakomertje KTLL (u mag een klinker kopen) en Karin Heeft Geen Corona raakt begin 2021 de juiste quarantainesnaar. 2022 is het jaar van EP FF en kersthit Ding Dong Ding Dong. En nu is daar ook Life Coach, over life coach Hans die Fokko maar een zeikerd vindt.